Nápad vytvořit tento diář se zrodil v hlavách zakladatelů aplikace Farma na dlani. Existuje mnoho publikací, které zdlouhavě popisují, jak se stát včelařem nebo zahradníkem. Žádná z nich ale nekombinuje výhody klasického fyzického diáře spolu s neomezenými možnostmi internetu.

V dnešní uspěchané době nikdo nemá čas studovat stovky stránek různých knih se zaručenými radami, jak začít včelařit, jak si uvařit něco dobrého ze sezonních surovin nebo jak si vypěstovat vlastní zeleninu. Rozhodli jsme se proto vytvořit diář propojený s webovou aplikací (jakýsi receptář) a shromáždit informace v podobě textů, obrázků a videí a nabídnout je čtenářům v přehledné formě.

Během jeho přípravy jsme strávili celý rok po boku včelaře, zahradníka a foodblogerky, abychom pro vás vybrali ty nejlepší rady. Vytvořili jsme texty nabité zajímavostmi a natočili poutavá videa, ve kterých vám například poradíme, jak se starat o vlastní včelstvo – krok za krokem, měsíc po měsíci, tak, abyste si prošli celým rokem včelaře i zahradníka.

Fyzický diář vám pak poslouží jako pracovní sešit. Obsahuje krátké shrnutí prací, na které se můžete v daný měsíc těšit. Je zde místo na vaše poznámky. Diář vám bude užitečným pomocníkem přímo v „terénu“ – u včel, u plotny nebo na zahradě.

Věříme, že se vám tento první Farmářský diář bude líbit a že se při listování v něm dozvíte spoustu nových a zajímavých věcí. A kdo ví, třeba si právě díky němu vytočíte svůj první vlastní med...

Více informací


DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ

Přírodě neporučíme. Roční období včelaře a zahradníka není vždy možné pevně ohraničit dny. Mějte proto prosím na paměti, že návody a rady, které jsme se snažili rozdělit podle měsíců, se tematicky prolínají. Vždy záleží na nadmořské výšce a počasí v daném roce. Může se tedy stát, že bude nutné přizpůsobit vaši práci aktuálnímu počasí. 

Každý začátek je těžký. V diáři se můžete setkat s názvoslovím a termíny, které jsou pro vás neznámé. Abychom vám start ulehčili, připravili jsme pro vás slovníček pojmů, který vám pomůže s jejich rozluštěním. Najdete jej  v členské sekci.